A Nemzetgazdasági Minisztérium - Munkavédelmi Főosztály és Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztály Honlapja

Keresés:

HÍREK


2017.01.13. - Az NGM Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatása
- a norvég munkavédelmi hatóság és a közlekedési ágazat szociális partnereinek kampányáról.


Norvégia munkavédelmi hatósága, valamint a szociális partnerek a közlekedési ágazatban kampányt indítottak a norvég utakon közlekedő külföldi tehergépjármű sofőrök munkakörülményeinek javítása, ezáltal biztonságosabbá tétele érdekében.

Norvégia határain naponta több mint háromezer tehergépjármű halad át, amelyek legtöbbje Kelet-Európából érkezik. A külföldi sofőrök nincsenek hozzászokva Norvégia területi adottságaiból és éghajlatából adódó útviszonyokhoz, melynek következtében háromszor nagyobb az esélye annak, hogy közlekedési baleset részesei lesznek. Ezek a gépjárművezetők általában alulfizetettek, mert nincsenek tisztában azokkal a jogokkal, amelyek megilletik őket, ha Norvégia területén végeznek munkát. A norvég hatóság megpróbált párbeszédet kialakítani a külföldi sofőrökkel, ez azonban nem volt eredményes. Így nem maradt más választásuk, mint szólni az édesanyjuknak…

A „Mama bemutatja” kampány keretében készített figyelemfelhívó rövidfilm – Lukasz és édesanyja, Anna szereplésével – a http://www.motherpresents.org/hu/ weboldalon magyar felirattal is megtekinthető. A honlapon emellett alapvető információk olvashatók a minimálbérre és napidíjra való jogosultságról, a gumiabroncsra és hóláncra vonatkozó követelményekről, a menetidőről és a pihenőidőről, az úthasználati díjakról, a szükséges hivatalos okmányokról, valamint a norvég vezetési viszonyokkal kapcsolatos tudnivalókról.
 

2017-01-13,
A rovat további hírei
Továbbküldés e-mailben   Továbbküldés e-mailben     Nyomtatás  Nyomtatás

Bemutatkozás

A Kormány az állami foglalkoztatási szerv, a munkavédelmi és munkaügyi hatóság kijelöléséről, valamint e szervek hatósági és más feladatainak ellátásáról szóló 320/2014. (XII. 13.) Korm. rendeletben a munkavédelemmel és a munkaügyi hatósági tevékenységgel kapcsolatos közigazgatási feladatok ellátására munkavédelmi és munkaügyi hatóságként a foglalkoztatáspolitikáért felelős minisztert, továbbá a fővárosi és megyei kormányhivatalok munkavédelmi és munkaügyi szakigazgatási szervét jelölte ki. A fővárosi és megyei kormányhivatal munkavédelmi és munkaügyi szakigazgatási szerveinek munkavédelmi, illetve munkaügyi felügyelőségei változatlanul ellátják az első fokú munkavédelmi, munkaügyi hatósági hatásköröket, illetékességük a kormányhivatalok illetékességéhez igazodik.

 A "Hatósági nyilvántartás" a közbeszerzésekhez és támogatásokhoz honlapunkon kívül közvetlenül is elérhető az alábbi címen: http://nyilvantartas.ommf.gov.hu

Kapcsolódó szervezetek

Nemzetgazdasági Minisztérium
Munkavédelmi Főosztály
Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztály
Postacím: 1369 Budapest, Pf.: 481.