Nyelv választás: Magyar | EnglishFőoldalra | Honlaptérkép
Keresés:

Kapcsolat, szervezet


Általános információk


Kapcsolódó szervezetek2018.04.23. - Április 28. – A munkabalesetben elhunyt, valamint megrokkant munkavállalók emléknapja

1984. április 28-án a Kanadai Közalkalmazottak Szakszervezete megtartotta az első munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak emléknapját. Egy évvel később a kanadai szakszervezeti szövetség (Canadian Labour Congress) felkarolta a kezdeményezést. A dátum arra utal, hogy Kanadában a munkahelyi balesetbiztosítási szabályozást 1914. április 28-án fogadták el, melynek nyomán létrehozták az első kanadai munkavédelmi hivatalt. A kanadai parlament az emléknapot törvénybe iktatta 1991-ben, április 28-át Nemzeti Gyásznapnak nyilvánítva (National Day of Mourning).

Az USA-ban 1989-ben nyilvánították április 28-át hivatalos emléknappá és megemlékezéseket, munkavédelmi kampányokat egyre több helyen tartottak világszerte ezen a napon. Angliában 1992 óta emlékeznek meg a munkahelyi balesetben elhunytakról és megsérültekről. Az „Emlékezz a halottakra, harcolj az élőkért!” mottót itt használták először. Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség (International Trade Union Confederation – ITUC) 1996 óta ismeri el április 28-át, mint nemzetközi emléknapot.

1996-ban április 28-a az Egyesült Nemzetek Szövetsége (ENSZ) és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) támogatásával a munkabalesetek áldozatainak nemzetközi gyásznapja lett.

Magyarországon 2012. augusztus 13-án a Kormány a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) előterjesztése alapján április 28. napját a munkabalesetben elhunyt, valamint megrokkant munkavállalók emléknapjává nyilvánította. Ezzel a Kormány is kifejezte elkötelezettségét és támogatását a munkavállalók életének és testi épségének védelméért, biztonságáért.

Ahogyan az elmúlt években, az idén is lesznek országos rendezvények, valamint minden megyében Nyílt nap a munkavédelmi hatóságnál. A rendezvényekről pontos információkat a Megyei/Fővárosi Kormányhivatalok munkavédelmi hatósága tud adni.
 

2018-04-23,
A rovat további hírei
Továbbküldés e-mailben   Továbbküldés e-mailben     Nyomtatás  Nyomtatás


Pénzügyminisztérium
Munkavédelem
Foglalkoztatás-felügyelet
Postacím: 1369 Budapest, Pf.: 481.

E-mail:
munkavedelmi-foo@pm.gov.hu
foglalkoztatas.felugyeleti-foo@pm.gov.hu