Innovációs és Technológiai Minisztérium – Munkavédelem – Foglalkoztatás-felügyelet Honlapja

Keresés:

HÍREK


2018.05.31. - Tájékoztatás a Békés megyei munkahelyek biztonságával foglakozó munkacsoport megalakulásáról


 

BESZÁMOLÓ
A BÉKÉS MEGYEI MUNKAHELYEK BIZTONSÁGÁVAL FOGLAKOZÓ MUNKACSOPORT MEGALAKULÁSÁRÓL

 
Napjainkban a biztonság iránti igény kiemelt jelentőséggel bír.

Dr. Takács Árpád a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott úr felkérése alapján Békés megyében 2018.02.19-én megalakult egy olyan specialistákból álló munkacsoport, amelynek a feladata, hogy felhívja a nyilvánosság, ezen belül a munkáltatók, a munkavállalók és képviselőik figyelmét a biztonságos munkahelyek kialakításának jelentőségére. Fontos célkitűzése a munkacsoportnak a munkavállalói jogtudatosság fejlesztése, ezen keresztül a foglalkoztatás kifehérítésének, ezáltal a munkahelyek jogbiztonságának elősegítése, valamint a munkavédelmi, munkabiztonsági prevenció előtérbe helyezése, melynek végcélja a munkahelyi balesetek és - megbetegedések megelőzése.

A munkacsoport aktivitásának a munkabiztonság minden területén meg kell jelennie.

Különös figyelmet kell fordítani a munkáltatói, illetőleg a munkavállalói oldallal való együttműködésre.

A bekövetkezett munkabalesetek és foglalkozási megbetegedések hátrányokat okoznak az érintett munkavállalónak és családjaiknak, nem kevésbé a munkáltatóknak, de a nemzetgazdasági káros hatások is jelentősek. Mindezek miatt nemzeti érdekből is szükséges, hogy a munkabalesetek, a foglalkozási megbetegedések és a fokozott expozíciós esetek száma is jelentősen csökkenjen Békés megyében.

A munkacsoportban kialakítandó együttműködés keretében az eredményközpontú és a közszolgáltatás professzionális, támogató, és a társadalom működése területein az egymással gyakran átfedésben lévő feladatok ellátásához szükséges integrált megközelítés gyakorlatát erősítő közös munka alapjait kívánjuk lefektetni.

A munkavédelem, munkaügy, katasztrófavédelem, foglalkoztatás, környezetvédelem, informatika olyan tripartit, hármas szereplői csoport (munkavállaló, állam, és munkáltató) együttműködését igényli, ami alkalmas arra, hogy ennek a törekvésnek a területévé váljon. Ezt felismerve az állam a szolgáltatások és ezen belül azok minőségének erősítésére irányuló törekvései keretében kívánja helyi szinten is megyénkben előmozdítani ezt az együtt gondolkodást és együtt cselekvést.

A munkacsoport vezetésével dr. Takács Árpád kormánymegbízott úr Dobókői Györgyöt, a Békés Megyei Kormányhivatal Békéscsabai Járási Hivatala Műszaki Engedélyezési, Fogyasztóvédelmi és Foglalkoztatási Főosztályának vezetőjét bízta meg.

A munkacsoport tagjai:

  • a Békés Megyei Kormányhivatal munkahelyek biztonságában érintett felkért állami tisztviselői,
  • a MUVAPI Kft. ügyvezetője,
  • a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság képviselője,
  • az érintett szakmai kamarák, érdekvédelmi szervezetek és gazdálkodó szervezetek felkért képviselői.

Képek a munkacsoport megalakulásáról:

2018-05-31,
A rovat további hírei
Továbbküldés e-mailben   Továbbküldés e-mailben     Nyomtatás  Nyomtatás

Bemutatkozás


 
KEDVEZMÉNYEZETT NEVE:
Nemzetgazdasági Minisztérium
PROJEKT CÍME: „Jogszerű foglalkoztatás fejlesztése”
SZERZŐDÖTT TÁMOGATÁS ÖSSZEGE: 3 800 000 000 Ft, azaz hárommilliárd-nyolcszázmillió forint.
TÁMOGATÁS MÉRTÉKE: 100%
PROJEKT TARTALMA: >> Részletek
PROJEKT KEZDŐ ÉS BEFEJEZŐ DÁTUMA: 2018.01.01. – 2020.12.31.
PROJEKT AZONOSÍTÓ SZÁMA: GINOP-5.3.7-VEKOP-17-2017-00001


A Kormány az állami foglalkoztatási szerv, a munkavédelmi és munkaügyi hatóság kijelöléséről, valamint e szervek hatósági és más feladatainak ellátásáról szóló 320/2014. (XII. 13.) Korm. rendeletben a munkavédelemmel és a munkaügyi hatósági tevékenységgel kapcsolatos közigazgatási feladatok ellátására munkavédelmi és munkaügyi hatóságként a foglalkoztatáspolitikáért felelős minisztert, továbbá a fővárosi és megyei kormányhivatal járási hivatalát jelölte ki. (320/2014. (XII. 13.) Korm. rend. 2. § (1)) A járási hivatal munkavédelmi, valamint munkaügyi hatósági hatáskörét a kormányhivatal illetékességi területére kiterjedő illetékességgel a fővárosi és megyei kormányhivatal megyeszékhely szerinti járási (fővárosi kerületi) hivatala, Budapest Főváros területén a Budapest Főváros Kormányhivatalának III. Kerületi Hivatala, Pest megye területén a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala gyakorolja. ((320/2014. (XII. 13.) Korm. rend. 2. § (2))

 A "Hatósági nyilvántartás" a közbeszerzésekhez és támogatásokhoz honlapunkon kívül közvetlenül is elérhető az alábbi címen: http://nyilvantartas.ommf.gov.hu

Kapcsolódó szervezetek

Innovációs és Technológiai Minisztérium
Munkavédelmi Főosztály
Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztály
Postacím: 1440 Budapest, Pf.: 1.