Nyelv választás: Magyar | EnglishFőoldalra | Honlaptérkép
Keresés:

Kapcsolat, szervezet


Általános információk


Kapcsolódó szervezetek2018.05.31. - Tájékoztatás a Békés megyei munkahelyek biztonságával foglakozó munkacsoport megalakulásáról


 

BESZÁMOLÓ
A BÉKÉS MEGYEI MUNKAHELYEK BIZTONSÁGÁVAL FOGLAKOZÓ MUNKACSOPORT MEGALAKULÁSÁRÓL

 
Napjainkban a biztonság iránti igény kiemelt jelentőséggel bír.

Dr. Takács Árpád a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott úr felkérése alapján Békés megyében 2018.02.19-én megalakult egy olyan specialistákból álló munkacsoport, amelynek a feladata, hogy felhívja a nyilvánosság, ezen belül a munkáltatók, a munkavállalók és képviselőik figyelmét a biztonságos munkahelyek kialakításának jelentőségére. Fontos célkitűzése a munkacsoportnak a munkavállalói jogtudatosság fejlesztése, ezen keresztül a foglalkoztatás kifehérítésének, ezáltal a munkahelyek jogbiztonságának elősegítése, valamint a munkavédelmi, munkabiztonsági prevenció előtérbe helyezése, melynek végcélja a munkahelyi balesetek és - megbetegedések megelőzése.

A munkacsoport aktivitásának a munkabiztonság minden területén meg kell jelennie.

Különös figyelmet kell fordítani a munkáltatói, illetőleg a munkavállalói oldallal való együttműködésre.

A bekövetkezett munkabalesetek és foglalkozási megbetegedések hátrányokat okoznak az érintett munkavállalónak és családjaiknak, nem kevésbé a munkáltatóknak, de a nemzetgazdasági káros hatások is jelentősek. Mindezek miatt nemzeti érdekből is szükséges, hogy a munkabalesetek, a foglalkozási megbetegedések és a fokozott expozíciós esetek száma is jelentősen csökkenjen Békés megyében.

A munkacsoportban kialakítandó együttműködés keretében az eredményközpontú és a közszolgáltatás professzionális, támogató, és a társadalom működése területein az egymással gyakran átfedésben lévő feladatok ellátásához szükséges integrált megközelítés gyakorlatát erősítő közös munka alapjait kívánjuk lefektetni.

A munkavédelem, munkaügy, katasztrófavédelem, foglalkoztatás, környezetvédelem, informatika olyan tripartit, hármas szereplői csoport (munkavállaló, állam, és munkáltató) együttműködését igényli, ami alkalmas arra, hogy ennek a törekvésnek a területévé váljon. Ezt felismerve az állam a szolgáltatások és ezen belül azok minőségének erősítésére irányuló törekvései keretében kívánja helyi szinten is megyénkben előmozdítani ezt az együtt gondolkodást és együtt cselekvést.

A munkacsoport vezetésével dr. Takács Árpád kormánymegbízott úr Dobókői Györgyöt, a Békés Megyei Kormányhivatal Békéscsabai Járási Hivatala Műszaki Engedélyezési, Fogyasztóvédelmi és Foglalkoztatási Főosztályának vezetőjét bízta meg.

A munkacsoport tagjai:

  • a Békés Megyei Kormányhivatal munkahelyek biztonságában érintett felkért állami tisztviselői,
  • a MUVAPI Kft. ügyvezetője,
  • a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság képviselője,
  • az érintett szakmai kamarák, érdekvédelmi szervezetek és gazdálkodó szervezetek felkért képviselői.

Képek a munkacsoport megalakulásáról:

2018-05-31,
A rovat további hírei
Továbbküldés e-mailben   Továbbküldés e-mailben     Nyomtatás  Nyomtatás


Innovációs és Technológiai Minisztérium
Munkavédelem
Foglalkoztatás-felügyelet
Postacím: 1440 Budapest, Pf.: 1.

E-mail:
munkavedelmi-foo@itm.gov.hu
foglalkoztatas.felugyeleti-foo@itm.gov.hu