Innovációs és Technológiai Minisztérium – Munkavédelem – Foglalkoztatás-felügyelet Honlapja

Keresés:

HÍREK


2019.12.07. - A Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatása
- koszorúzással és konferenciával ünnepelték a munkavédelmi szakember képzés 60 éves jubileumát.

Immár 60 éve, hogy hazánkban intézményes formában elindult a munkavédelmi szakemberek képzése. Ennek alkalmából 2019. december 3-án a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar Műszaki Továbbképző Központja (BME KJK MTK) által megrendezett koszorúzáson és konferencián emlékeztek meg a jubileumról.

Az Egyetem K épületének Dísztermében került sor a konferenciára, melynek fővédnökei Dr. Józsa János rektor (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) és Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár (Pénzügyminisztérium) voltak.

Ünnepi köszöntőjében Dr. Józsa János rektor kiemelte, hogy a munkavédelem egy olyan multidiszciplináris szakma, melynek megfelelő választ kell adnia korunk új technikai kihívásaira - legyen az akár robotika vagy mesterséges intelligencia - a dolgozók biztonságának és egészségének védelme érdekében.

A konferencia meghívott vendégei jelenlétében dr. Koch Mária igazgató, Sircz János épületgépész-mérnök tanár (BME KJK MTK) és Nesztinger Péter főosztályvezető (Pénzügyminisztérium, Munkavédelmi Főosztály) megkoszorúzták a munkavédelmi szakember képzés elindításában kiemelkedő szerepet játszó MŰEGYETEM egykori tanárai, Dr. Taky Ferenc emléktábláját és Dr. Macskásy Árpád mellszobrát. A híres elődökről Sircz János emlékezett meg.

A konferencia első felében „60 éves tudás, tapasztalatok - mai kihívások, jó gyakorlatok" címmel az előző tanévekben kitüntetéssel, illetve kiválóan végzett fiatal munkavédelmi szakmérnökök, szakemberek (Hoffmann Tünde, Kovács Zoltán István, Papp Sándor, Tóthné Ekler Hajnalka, Winkler Dániel) előadásai hangzottak el.

A kávészünetet követően Bodó Sándor államtitkár mondta el köszöntőjét, melyben kihangsúlyozta, hogy a munkavédelmi szakembereknek mindig kiemelkedő szerepük volt a vállalatoknál, korábban gyakran közvetlenül a vállalatvezető alá tartoztak, a munkahelyi vezetőknek pedig kötelező volt rendszeresen munkavédelmi vizsgát tenniük. A törvény most is változatlanul megköveteli a munkáltatóktól, hogy munkavédelmi szakembert foglalkoztassanak a biztonságos és az egészséget nem veszélyeztető munkafeltételek megvalósulása érdekében. Ezeknek a szakembereknek a feladatellátáshoz munkavédelmi szakképesítés szükséges, ami ma középfokú OKJ képzés keretében vagy felsőoktatási intézményekben indított szakirányú továbbképzésen szerezhető meg.

Kiemelte, hogy a Kormány nemrég a szakképzés és a felnőttképzés széleskörű átalakításáról döntött. Az új szakképzési rendszer bevezetésével a munkavédelmi technikus képzés is korszerűsíthető, így  magasabb szinten biztosíthatja az akár az Ipar 4.0 technológia váltásokkal kapcsolatos munkavédelmi feladatok elvégzésére is alkalmas szakembereket.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a megfelelő szakmai színvonalú képzések mellett ugyanakkor nagy jelentősége van a továbbképzési rendszer bevezetésének is, hiszen a technológiák, az anyagok, a munkaeszközök és az informatikai rendszerek folyamatosan fejlődnek, és a munkáltatók olyan szakembereket keresnek, akik nem csak jól képzettek, de korszerű gyakorlati ismeretekkel rendelkeznek.

Ma már Magyarországon több egyetem képez magasan kvalifikált munkavédelmi szakmérnököket és szakembereket. Leszögezte, hogy jelenleg nincs olyan adatbázis, amely nyilvántartaná a munkavédelmi szakképzettséggel és szakképesítéssel rendelkező és a szakmát aktívan gyakorló szakembereket, továbbá olyan jogszabályi követelmény sincs, amely előírná számukra, hogy szakmai továbbképzéseken vegyenek részt.

A magas színvonalú munkavédelmi feladatellátás elősegítése érdekében Magyarország 2016-2022. évekre előirányzott stratégiájában, a Munkavédelem Nemzeti Politikájában hangsúlyt kapott a munkavédelmi szakemberek kötelező továbbképzési rendszerének és nyilvántartásának kidolgozása is.

A köszöntő után elismerések átadására került sor a Pénzügyminisztérium, a Honvédelmi Minisztérium, az Országos Munkavédelmi Bizottság, a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar és az Országos Munkavédelmi Képző és Továbbképző Kft. részéről.

A Pénzügyminisztérium nevében Bodó Sándor államtitkár úr oklevelet és emléktárgyat adott át, a jogutódlásokat figyelembe véve legrégebbi múlttal rendelkező képzőintézmény, az Országos Munkavédelmi Képző és Továbbképző Kft. részére a munkavédelmi szakember képzés érdekében végzett kiemelkedően eredményes szakmai tevékenységéért. Az elismerést Varga István ügyvezető vette át.

Az Országos Munkavédelmi Bizottság nevében Nesztinger Péter, a kormányzati oldal ügyvivője, oklevelet adott át dr. Sikolya László tanszékvezetőnek (Nyíregyházi Egyetem).

A Honvédelmi Minisztérium nevében dr. Gulyás András ezredes (főosztályvezető, Hatósági Főosztály) elismerő oklevelet adott át dr. Koch Mária igazgatónak (BME KJK MTK) és elismerést adományozott az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Karának.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar nevében dr. Mándoki Péter dékán oklevelet adott át dr. Kápolna Ferenc, Köves Gábor, Mészáros Géza, Rávai Attila részére.

Az Országos Munkavédelmi Képző és Továbbképző Kft. nevében Varga István ügyvezető igazgató oklevelet, ill. emléktárgyat adott át Hegyesi László, Lantos Géza, Simonné Rojcsik Krisztina, Spiegel István részére.

Az elismerések átadása után dr. Mándoki Péter dékán (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar) monda el beszédét, majd dr. Koch Mária igazgató (BME KJK MTK) és Varga István ügyvezető (OMKT Kft.) adott rövid visszatekintés a felsőfokú és a középfokú képzés 60 évére.

A konferencia moderátorai: Borhidi Gábor és Mandrik István, az Országos Munkavédelmi Bizottság ügyvivői voltak.

Képek a konferenciáról:


Dr. Józsa János rektor úr, az esemény fővédnöke


Bodó Sándor államtitkár úr, az esemény fővédnöke


Rektor úr megnyitó beszéde


Államtitkár úr fővédnöki beszéde


Előadást tartottak a végzett hallgatók


Dr. Taky Ferenc emléktáblájánál koszorúzás


Macskásy Árpád mellszobránál koszorúzás


A konferencia résztvevői


A konferencia résztvevői
 

2019-12-07,
A rovat további hírei
Továbbküldés e-mailben   Továbbküldés e-mailben     Nyomtatás  Nyomtatás

Bemutatkozás


 
KEDVEZMÉNYEZETT NEVE:
Nemzetgazdasági Minisztérium
PROJEKT CÍME: „Jogszerű foglalkoztatás fejlesztése”
SZERZŐDÖTT TÁMOGATÁS ÖSSZEGE: 3 800 000 000 Ft, azaz hárommilliárd-nyolcszázmillió forint.
TÁMOGATÁS MÉRTÉKE: 100%
PROJEKT TARTALMA: >> Részletek
PROJEKT KEZDŐ ÉS BEFEJEZŐ DÁTUMA: 2018.01.01. – 2020.12.31.
PROJEKT AZONOSÍTÓ SZÁMA: GINOP-5.3.7-VEKOP-17-2017-00001


A Kormány az állami foglalkoztatási szerv, a munkavédelmi és munkaügyi hatóság kijelöléséről, valamint e szervek hatósági és más feladatainak ellátásáról szóló 320/2014. (XII. 13.) Korm. rendeletben a munkavédelemmel és a munkaügyi hatósági tevékenységgel kapcsolatos közigazgatási feladatok ellátására munkavédelmi és munkaügyi hatóságként a foglalkoztatáspolitikáért felelős minisztert, továbbá a fővárosi és megyei kormányhivatal járási hivatalát jelölte ki. (320/2014. (XII. 13.) Korm. rend. 2. § (1)) A járási hivatal munkavédelmi, valamint munkaügyi hatósági hatáskörét a kormányhivatal illetékességi területére kiterjedő illetékességgel a fővárosi és megyei kormányhivatal megyeszékhely szerinti járási (fővárosi kerületi) hivatala, Budapest Főváros területén a Budapest Főváros Kormányhivatalának III. Kerületi Hivatala, Pest megye területén a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala gyakorolja. ((320/2014. (XII. 13.) Korm. rend. 2. § (2))

 A "Hatósági nyilvántartás" a közbeszerzésekhez és támogatásokhoz honlapunkon kívül közvetlenül is elérhető az alábbi címen: http://nyilvantartas.ommf.gov.hu

Kapcsolódó szervezetek

Innovációs és Technológiai Minisztérium
Munkavédelmi Főosztály
Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztály
Postacím: 1440 Budapest, Pf.: 1.