Innovációs és Technológiai Minisztérium – Munkavédelem – Foglalkoztatás-felügyelet Honlapja

Keresés:

HÍREK

Hír / oldal:  
  [1] [2] [3]  »»


2020.09.17. - Az ITM Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának tájékoztatása
- az Európai Munkaügyi Hatóság (European Labour Authority) összeurópai, bejelentés nélküli foglalkoztatás elleni „Week of Action” kampányáról.

Az Európai Munkaügyi Hatóság (European Labour Authority) a 2020. szeptember 21. napjával kezdődő héten tartja meg összeurópai, bejelentés nélküli foglalkoztatás elleni kampányát „Week of Action” néven. Ennek keretein belül most az alábbiakban foglaljuk röviden össze, hogy a munkavállalók hogyan ellenőrizhetik le, hogy saját munkaviszonyuk bejelentése szabályosan megtörtént-e, tehát hogy foglalkoztatásuk ebben a tekintetben szabályos-e.

A tájékoztató anyag letöltése.

The European Labour Authority is organizing a ‘Week of Action’ as part of its European campaign against undeclared work during the week starting on 21 September 2020. - read more...
 

2020-09-17,
Kapcsolódó hírek
2020.09.08. - Gyakorlati útmutató a vállalati pandémiás terv elkészítéséhez és végrehajtásához
- Vállalati Fehér Könyv

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a járványmatematikai modellező és epidemiológiai projektje keretében elkészítette a Vállalati Fehér Könyvet, amely a koronavírus-járvány terjedésének megelőzésében, a kockázatok csökkentésében segíti a hazai vállalkozásokat. Az online kiadvány tudományos-szakmai megalapozottsággal, nemzetközi esettanulmányokat ismertetve, ellenőrzési listákkal tesz gyakorlati védekezési, munkaszervezési javaslatokat az őszi-téli időszakra. Alapvető célja, hogy a folyamatos és biztonságos működés fenntartása érdekében praktikus segítséget nyújtson a vállalkozások, szervezetek számára a következő járványhullámra való felkészülésben.

A Vállalati Fehér Könyv letöltése.
 

2020-09-08,
Kapcsolódó hírek
2020.08.31. - Az ITM Munkavédelmi Főosztályának jelentése
- a munkavédelmi hatóság 2020. I. félévi ellenőrzési tapasztalatairól.

A Jelentés letöltése.
 
2020-08-31,
Kapcsolódó hírek
2020.08.28. - Az ITM Munkavédelmi Főosztályának felhívása
- a must erjedésének veszélyeivel kapcsolatban.

A legkorábbi érésű szőlőfajták szüretelése megkezdődött Magyarországon. A szüreti időszakban számolni kell a mezőgazdasági munkák egyik jellegzetes veszélyforrásával, a must erjedésével, ezért a Munkavédelmi Főosztály felhívja valamennyi borkészítéssel foglalkozó munkáltató figyelmét a mustgáz veszélyeire.

A felhívás letöltése.
 

2020-08-28,
Kapcsolódó hírek
2020.08.27. - Az ITM Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatása
- az egyszerűsített foglalkoztatás körébe tartozó idénymunka alapvető munkavédelmi tudnivalóiról.

A tájékoztatás letöltése.
 

2020-08-27,
Kapcsolódó hírek
2020.08.27. - Az ITM Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatása
- a közfoglalkoztatás alapvető munkavédelmi tudnivalóiról.

A tájékoztatás letöltése.
2020-08-27,
Kapcsolódó hírek
2020.08.06. - Az ITM Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatása
- a munkavédelmi szakterület részvételéről Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjában.


 

 A Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogram 2010-2020-2030 (MÁESZ) hazánk legnagyobb humanitárius formában működő egészségvédelmi programja, amely a lakosság számára ingyenesen biztosítja a szűrővizsgálatok elvégzését a legmodernebb eszközökkel, szem előtt tartva a megelőzés fontosságát. A Program 76 szakmai szervezet összefogásával, 40 féle átfogó szűrővizsgálattal, anonim módon, ingyenesen, Európai Uniós irányelvek alapján, az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alap támogatásával a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége (MOTESZ) által koordinált szív és érrendszeri betegségek megelőzésének és gyógyításának Nemzeti Programjával konszenzusos együttműködésével valósul meg. A Program 2010-2019 között országos szinten sikeresen teljesítette a kitűzött célokat. Országosan 1886 helyszínen volt jelen, megvalósította az előirányzott 7 millió szűrővizsgálatot ugyanakkor, több mint 560 000 állampolgár ingyenes részvételét tette lehetővé humanitárius formában.

Az ITM Munkavédelmi Főosztálya és a főosztály által működtetett EU-OSHA Nemzeti Fókuszpont aktívan részt vesz a MÁÉSZ célkitűzéseinek végrehajtásában:

A Szakmai és Koordinációs Bizottság tagjaiként

 • a főosztály munkatársai által kidolgozott tájékoztató, ismeretterjesztő anyagokat rendelkezésre bocsátottuk, így a több tízezer példányban megjelenő, a szűrések alkalmával terjesztett Egészségkönyvekben munkavédelmi prevenciós tartalmakat jelentetünk meg,
 • az Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU-OSHA) NAPO kisfilmjeit a Virtuális Anatómiai Sátorban vetítik,
 • az EU-OSHA NAPO veszélyház nevű interaktív programjátis ki lehet próbálni (képek a legutóbbi programból).

Köszönet a MÁESZ programigazgatójának és a szervezőknek, hogy közös munkánk eredményeképpen, munkavédelmi prevenciós tevékenységünkkel hozzájárulhatunk Magyarország felnőtt- és gyermektársadalma egészség- és biztonságtudatos magatartásának kialakításához.

Bővebb információs a programról. www.egeszsegprogram.eu

2020-08-06,
Kapcsolódó hírek
2020.08.05. - Az ITM Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatása
- angol nyelvű munkavédelmi tájékoztató anyagokról.


 

 • Általános munkavédelmi tájékoztató építőipari ágazatban tevékenykedők részére (angol nyelvű) – letöltés
 • Általános munkavédelmi tájékoztató mezőgazdasági ágazatban tevékenykedők részére (angol nyelvű) – letöltés
 • Amit a munkahelyek kémiai biztonságáról tudni kell (angol nyelvű) – letöltés
   
2020-08-05,
Kapcsolódó hírek
2020.08.05. - Information from Department of Occupational Safety and Health, Ministry for Innovation and Technology
- on publishing information materials on occupational safety and health.


 

 • General occupational safety and health notice for operators of the construction sector – download
 • General occupational safety and health notice for operators of the agricultural sector – download
 • What you need to know about chemical safety in workplaces – download

The information materials are also available in our POSTING website.
 

2020-08-05,
Kapcsolódó hírek
2020.07.30. - Az ITM Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának tájékoztatása
- a kiküldetés szabályainak 2020. július 30-i változásairól.

ÁLTALÁNOS TÁJÉKOZTATÓ A POSTING SZABÁLYAINAK 2020. JÚLIUS 30-I VÁLTOZÁSAIRÓL - letöltés
 

2020-07-30,
Kapcsolódó hírek
2020.07.28. - Az ITM Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának felhívása
- az #EU4FAIRWORK kampány keretében szervezett európai uniós versenyen történő részvételre.

2020 márciusában a be nem jelentett munkavégzés elleni európai platform és az Európai Munkaügyi Hatóság #EU4FairWork néven elindította az első, a bejelentett munkavégzés előnyeit bemutató, figyelemfelhívó európai uniós kampányt.

A kampányról bővebben a következő weboldalon olvashat: https://ec.europa.eu/social/eu4fairwork

A kampány keretében versenyt hirdettek mind a munkavállalók, mind a munkáltatók számára. A szerencsés győztesek értékes nyeremények közül választhatnak.

Jelentkezési határidő: 2020. augusztus 21.

Ha ön munkavállaló

Megosztaná személyes történetét és tapasztalatait a bejelentett munkával vagy a munkavállalói jogokkal kapcsolatban? Kíváncsian várjuk! Nevezzen az #EU4FairWork versenyre 2020. augusztus 21-ig, melyen fantasztikus nyereményeket nyerhet, és felhívhatja mások figyelmét a munkavállalók jogainak fontosságára.

A versenyen való részvételhez töltsön fel egy fényképet vagy egy legfeljebb 90 másodperces videót a lenti, angol nyelvű weboldalon keresztül, mely a bejelentett munka előnyeit, illetve az Ön azzal kapcsolatos tapasztalatait mutatja be kreatív módon! Fontos, hogy a pályamunka kreatív módon szerepeltesse az „Earn. Declare. Benefit." kampányszlogent, valamint az #EU4FairWork hashtaget.
A nyeremények között VR headset, tablet, fényképezőgép, hordozható miniszámítógép, LinkedIn Premium előfizetés szerepelnek.

Jelentkezzen az alábbi, angol nyelvű weboldalon, ahol a részletes pályázati kiírás és a nyeremények teljes listája is megtalálható: http://wshe.es/8G6d6CUr

Ha ön munkáltató

Milyen pozitív tapasztalatai voltak a vállalkozásának a bejelentett munka kapcsán az utóbbi időben? Szeretné megosztani másokkal azt az üzenetet, hogy a bejelentéssel történő foglalkoztatás meghozza gyümölcsét, és tisztességes versenyre ösztönözni más cégeket? Kíváncsian várjuk! Nevezzen az #EU4FairWork versenyre 2020. augusztus 21-ig, melyen fantasztikus nyereményeket nyerhet, és felhívhatja mások figyelmét a bejelentett foglalkoztatás fontosságára.

A versenyen való részvételhez töltsön fel egy fényképet vagy egy legfeljebb 90 másodperces videót a lenti, angol nyelvű weboldalon keresztül, és röviden ismertesse a bejelentett munka fontosságát az Ön szervezeténél! Fontos, hogy a pályamunka kreatív módon szerepeltesse a „Fair Work, Fair Play" kampányszlogent, valamint az #EU4FairWork hashtaget.
A nyeremények között egyedi céges videó, online tréningre felhasználható voucher, csapatépítő buli, céges logóval ellátott promóciós termékek szerepelnek.

Jelentkezzen az alábbi, angol nyelvű weboldalon, ahol a részletes pályázati kiírás és a nyeremények teljes listája is megtalálható: https://dff46c7e.wishpondpages.com/eu4fairwork/
 

2020-07-28,
Kapcsolódó hírek
2020.07.06. - Az ITM Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatása
- a COVID-19 munkahelyen történő terjedésének megelőzését segítő munkáltatói kérdéslistáról.

 

 • Segédlet munkáltatók részére az új koronavírus terjedésének megelőzésére a munkahelyeken - letöltés.
   
2020-07-06,
Kapcsolódó hírek
2020.07.03. - Az ITM Munkavédelmi Főosztályának gyászjelentése
- életének 94. évében elhunyt Kádár Aba a munkavédelmi szakmérnök, szakember képzés évtizedeken át meghatározó személyisége, az OMKT és jogelődeinek tanára.

Kádár Aba emlékére

2020. június 23-án életének 94. évében elhunyt Kádár Aba a munkavédelmi szakmérnök, szakember képzés évtizedeken át meghatározó személyisége, az OMKT és jogelődeinek tanára.  
A Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karán szerzett villamosipari képzettsége birtokában az erősáramú szakterületen végzett munkája során a kisfeszültségű villamos berendezések létesítésének, szabványosításának és biztonságtechnikájának kiemelkedő szakértője lett. Különösen az érintésvédelem területén, mint a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Érintésvédelmi Munkabizottságának elnöke vált elsőszámú szaktekintéllyé. Szakmai segítőkészsége, hatalmas szakmai tudása, szakirodalmi tevékenysége, élvezetes előadásai okán a villamos szakemberek körében elismertté és kedveltté vált.
A munkavédelmi képzés kezdetekor a villamosság biztonságtechnikája tantárgyat megalapozó dr. Taky Ferencet követő dr. Hajdú László mellett, mint az erősáramú villamosipari területről érkezett szakember bekapcsolódott a tantárgyi képzésbe. Oktatói munkáját a későbbiekben egészen 82 éves koráig vezető tanárként magas színvonalon folytatta. Oktatói munkája során nem csak tanított, hanem dr. Hajdú Lászlóval közösen írt jegyzeteiből tanulhattak a munkavédelem több generációjának jövendő szakemberei.

Emlékét kegyelettel megőrizzük.

Temetése 2020. július 20-án 10:30 órakor lesz a Farkasréti temetőben.
 

2020-07-03,
Kapcsolódó hírek
2020.07.02. - Az ITM Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatása
- vizsgálati szempontok az építőipari kivitelezési tevékenységek országos célvizsgálatához.

A 2020. június 1. - november 30. közti országos  „Építőipari kivitelezési tevékenységek munkavédelmi célvizsgálata 2020” vizsgálati szempontjai - letöltés.
 

2020-07-02,
Kapcsolódó hírek
2020.06.26. - Az ITM Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatása
- tanulságos munkabalesetekről.

Az ITM Munkavédelmi Főosztály olyan megtörtént munkabalesetek esetleírásait teszi közzé, amelyek tanulságul szolgálhatnak.

A tanulságos munkabalesetek listája az alábbiakkal bővült:

 
További tanulságos munkabalesetek megtalálhatók a Munkabalesetek menüponton belül, az Esetleírások almenüpontban.
 

2020-06-26,
Kapcsolódó hírek
2020.06.23. - Az ITM Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának jelentése
- a munkaügyi hatóság 2020. I. negyedévi ellenőrzési tapasztalatairól.

A Jelentés letöltése.
 
2020-06-23,
Kapcsolódó hírek
2020.06.16. - Az ITM Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának tájékoztatása
- tudnivalók a nyári diákmunkáról (2020).

Tudnivalók a nyári diákmunkáról - a dokumentum letöltése.
 
2020-06-16,
Kapcsolódó hírek
2020.06.16. - Az ITM Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatása
- a nyári diákmunka munkavédelmi kérdéseiről (2020).

A nyári diákmunka munkavédelmi kérdéseiről - a dokumentum letöltése.
 
2020-06-16,
Kapcsolódó hírek
2020.05.29. - Az ITM Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatása
- módszertani segédlet a foglalkozás-egészségügyi orvosok, munkavédelmi szakemberek és munkáltatók részére a fokozott expozíció vizsgálatához.

A segédlet letöltése.
 
2020-05-29,
Kapcsolódó hírek
2020.05.26. - Az ITM Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatása
- Munkavédelmi útmutató a munkahelyekre történő visszatéréshez

A munkavédelem gyakorlati segítséget nyújt a munkahelyre való visszatéréshez: a megfelelő megelőző intézkedések biztosíthatják a biztonságos és egészséges visszatérést a munkavégzéshez a fizikai távolságtartási intézkedések enyhítése után, és hozzájárulhatnak a COVID-19 terjedésének megakadályozásához.

Az útmutató letöltése.
 

2020-05-26,
Kapcsolódó hírekArchívum

Bemutatkozás


 
KEDVEZMÉNYEZETT NEVE:
Innovációs és Technológiai Minisztérium
PROJEKT CÍME: „Jogszerű foglalkoztatás fejlesztése”
SZERZŐDÖTT TÁMOGATÁS ÖSSZEGE: 3 800 000 000 Ft, azaz hárommilliárd-nyolcszázmillió forint.
TÁMOGATÁS MÉRTÉKE: 100%
PROJEKT TARTALMA: >> Részletek
PROJEKT KEZDŐ ÉS BEFEJEZŐ DÁTUMA: 2018.01.01. – 2021.12.31.
PROJEKT AZONOSÍTÓ SZÁMA: GINOP-5.3.7-VEKOP-17-2017-00001


A Kormány az állami foglalkoztatási szerv, a munkavédelmi és munkaügyi hatóság kijelöléséről, valamint e szervek hatósági és más feladatainak ellátásáról szóló 320/2014. (XII. 13.) Korm. rendeletben a munkavédelemmel és a munkaügyi hatósági tevékenységgel kapcsolatos közigazgatási feladatok ellátására munkavédelmi hatóságként, valamint munkaügyi hatóságként a foglalkoztatáspolitikáért felelős minisztert, továbbá a fővárosi és megyei kormányhivatalt jelölte ki. (320/2014. (XII. 13.) Korm. rend. 2. §)

 A "Hatósági nyilvántartás" a közbeszerzésekhez és támogatásokhoz honlapunkon kívül közvetlenül is elérhető az alábbi címen: http://nyilvantartas.ommf.gov.hu

Kapcsolódó szervezetek

Innovációs és Technológiai Minisztérium
Munkavédelmi Főosztály
Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztály
Postacím: 1440 Budapest, Pf.: 1.