Pénzügyminisztérium – Munkavédelem – Foglalkoztatás-felügyelet Honlapja

Keresés:

HÍREK

Archívum

Hír / oldal:  
  [1] [2] [3] [4] [5] [6]  »»


2017.09.19. - Az NGM Munkavédelmi Főosztályának összefoglaló jelentése
- az építőipari kivitelezési tevékenységek munkavédelmi célvizsgálatáról (2017. május-június).


 
2017-09-19,
Kapcsolódó hírek
2017.09.13. - Az NGM Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának jelentése
- a munkaügyi hatóság 2017. I. félévi ellenőrzési tapasztalatairól.

A Jelentés letöltése.
 
2017-09-13,
Kapcsolódó hírek
2017.09.01. - Az NGM Munkavédelmi Főosztályának felhívása
- a must erjedésének veszélyeivel kapcsolatban.

Augusztus végén, a legtöbb borvidéken hivatalosan is megkezdődött a szüret. A mustgáz ebben az időszakban minden évben több halállal végződő baleset, illetve mérgezés előidézője, pedig a tragédiák megfelelő elővigyázatossággal megelőzhetők lennének. Közismert tény, hogy a must erjedése közben mustgáz, vagyis szén-dioxid (CO2) keletkezik, ami rossz szellőzési viszonyok között a földalatti pincékben a padlószintről indulva felhalmozódik, és kiszorítva a levegőből az oxigént fulladást okoz.

A fentiekre tekintettel a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi Főosztálya felhívja valamennyi borkészítéssel foglalkozó munkáltató figyelmét a mustgáz veszélyeire és a munkavállalók egészségének, biztonságának védelme érdekében szükséges megelőző intézkedések megtételére.

A teljes dokumentum letöltése.
 
2017-09-01,
Kapcsolódó hírek
2017.08.18. - Az NGM Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatása a munkabalesetek alakulásáról
- 2017. I. félév.

Munkabaleseti statisztika 2017. I. félév. - A tájékoztató a 2017. augusztus 8.-ig beérkezett és nyilvántartásba vett munkabaleseti jegyzőkönyvek összesített feldolgozott adatait tartalmazza.

Korábbi adatok a Statisztika menüpontban.
 
2017-08-18,
Kapcsolódó hírek
2017.08.18. - Az NGM Munkavédelmi Főosztályának jelentése
- a munkavédelmi hatóság 2017. I. félévi ellenőrzési tapasztalatairól.

A Jelentés letöltése.
 
2017-08-18,
Kapcsolódó hírek
2017.08.14. - Az NGM Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatása
- a Munkavédelmi Képviselők Fóruma oldalról.

A Munkavédelmi Képviselők Fórumának célja, hogy online felületet biztosítson a munkavédelmi képviselő választás lebonyolításával, valamint a munkavédelmi képviselők működésével kapcsolatos tudnivalók megismeréséhez. Az űrlap kitöltésével kérdést tehet fel a munkavédelmi hatóság részére, ugyanakkor megismerheti a korábban feltett kérdések és az azokra adott válaszok anonimizált leírását is.

Az oldal ide kattintva érhető el.
 

2017-08-14,
Kapcsolódó hírek
2017.08.14. - Az NGM Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának összefoglaló jelentése
- a munkavállalók jogviszonyának rendezettsége érdekében a foglalkoztatásra vonatkozó alapvető szabályok érvényre juttatására irányuló akcióellenőrzéséről (2017. június 19. - július 7.)Az összefoglaló jelentés letöltése.
 

2017-08-14,
Kapcsolódó hírek
2017.08.09. - Az NGM Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának tájékoztatója
- a foglalkoztatásra irányuló jogviszony bejelentésének foglalkoztatott által történő ellenőrzésének lehetőségeiről.

Az elmúlt év munkaügyi ellenőrzési adatai alapján a munkaügyi hatóság azt tapasztalta, a munkavállalók egy jelentős hányada előtt nem ismert annak lehetősége, hogy saját maguk ellenőrizzék, foglalkoztatásukra szabályosan, vagy esetleg feketén kerül-e sor.
A fentiekre tekintettel a munkavállalói jogtudatosság fejlesztése, és ezen keresztül a foglalkoztatás kifehérítésének elősegítése céljából a hatóság az alábbi tájékoztató anyagot adja ki.

A tájékoztató dokumentum letöltése.
 

2017-08-09,
Kapcsolódó hírek
2017.08.08. - Az NGM Munkavédelmi Főosztályának összefoglaló jelentése
- a rendkívüli időjárási körülmények (III. fokú hőségriasztás) miatti akcióellenőrzés tapasztalatairól.

Az Összefoglaló letöltése.
 
2017-08-08,
Kapcsolódó hírek
2017.07.31. - Az NGM Munkavédelmi Főosztályának közleménye
- a III. fokú hőségriasztás (hőségriadó) elrendelésével kapcsolatban.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján az elkövetkező napokban tartós hőség várható, ezért az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) Klímaváltozás és Környezeti Egészséghatás Elemző Osztály szakmai ajánlásait figyelembe véve Dr. Szentes Tamás országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár 2017. augusztus 1. (kedd) 00:00 órától 2017. augusztus 4. (péntek) 24:00 óráig III. fokú hőségriasztást (hőségriadó) adott ki az ország egész területére vonatkozóan.

A fentiekre tekintettel a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) Munkavédelmi Főosztálya (a továbbiakban: Munkavédelmi Főosztály) ismételten felhívja valamennyi munkáltató figyelmét a munkavállalók egészségének és biztonságának védelme érdekében szükséges megelőző intézkedések megtételére.

A teljes dokumentum letöltése.
 

2017-07-31,
Kapcsolódó hírek
2017.07.24. - Az NGM Munkavédelmi Főosztályánal tájékoztatása
- a Munkavédelmi Bizottság 2017. június 20-i plenáris üléséről.

Tájékoztatás a Munkavédelmi Bizottság 2017. június 20-i plenáris üléséről.
 
2017-07-24,
Kapcsolódó hírek
2017.07.03. - Az NGM Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának tájékoztatása
- a rendkívüli időjárás (hőség) esetén előírt pihenőidő szabályairól.

A munkahelyeken kialakuló kedvezőtlen klímakörnyezettel (nyári hőséghullámok) kapcsolatban a munkáltatókat a munkavédelmi kötelezettségeken (lásd az NGM Munkavédelmi Főosztályának 2017. június 21-ei felhívását a hőséghullámok veszélyeivel kapcsolatban) túlmenően egyéb munkaszervezési feladatok is terhelik. A munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről szóló 3/2002. (II.8.) SzCsM-EüM rendelet (a továbbiakban: Rendelet) kedvezőtlen klímakörnyezet esetén a munkavégzés megszakításával „pihenőidő” biztosítására kötelezi a munkáltatót, amely célját tekintve teljesen független a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.) által szabályozott „munkaközi szünet-től, illetve pihenőidőktől.
...

A teljes dokumentum letöltése.
 

2017-07-03,
Kapcsolódó hírek
2017.06.30. - Az NGM Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatása
- vizsgálati szempontok „A megváltozott munkaképességű munkavállalók munkakörülményeinek munkavédelmi célvizsgálatához".

A 2017. július 3. és 2017. december 31. közötti időszakban lefolytatandó „A megváltozott munkaképességű munkavállalók munkakörülményeinek munkavédelmi célvizsgálata” vizsgálati szempontjai.
 

2017-06-30,
Kapcsolódó hírek
2017.06.21. - Az NGM Munkavédelmi Főosztályának felhívása
- a hőséghullámok veszélyeivel kapcsolatban.

A meteorológiai  előrejelzések alapján, a várható magas napi középhőmérsékletre és hőségriasztásokra tekintettel az NGM Munkavédelmi Főosztálya felhívja valamennyi munkáltató figyelmét a munkavállalók egészségének és biztonságának védelme érdekében szükséges megelőző intézkedések megtételére. Az ilyen időszakok különösen megviselik a szervezetet, ezért kiemelten fontos, hogy a munkavállalók alkalmazkodni tudjanak a meleg, forró napokhoz. A munkavállalók igénye szerinti mennyiségben hűtött védőitalt kell biztosítani. A munkavégzés során rendszeresen kerüljön pihenőidő beiktatásra, valamint a kritikus 11-15 óra közti időszakban lehetőség szerint hűvösebb, árnyékos munkahelyen folyjon a munka.

A felhívás letöltése.
 
2017-06-21,
Kapcsolódó hírek
2017.06.21. - Az NGM Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatása
- „Fókuszban a mezőgazdaság - első a munkavégzés biztonsága” kampány nyitókonferenciájáról (2017.06.13.)

A munkavédelem legyen mindannyiunk mindennapi ügye – mondta dr. Simon Attila István a „Fókuszban a mezőgazdaság – első a munkavégzés biztonsága” kampány nyitókonferenciáján június 13-án, Gödöllőn. A munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkár leszögezte: az emberi élet védelme közös felelősségünk, a biztonságos munkavégzést az ágazat minden szereplőjének szem előtt kell tartania. A bírságolástól nem várhatunk kézzelfogható eredményt, szemléletváltásra van szükség, ezt célozza a gödöllői kampánynyitó is. – tette hozzá. A most induló kampányban tájékoztató kiadványokkal és konferenciákkal hívják fel az ágazatban tevékenykedő munkaadók figyelmét a biztonságos munkavégzésre. Az NGM, a Szent István Egyetem és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara együttműködésével zajló program célja a mezőgazdasági munkahelyi balesetek számának csökkentése az ágazati szereplők tudatának formálásával.

Az előadók képeire kattintva a konferencia szakmai előadásai letölthetők:

dr. Tőzsér János
 

Nesztinger Péter
 

Butora Károly
 

Nédó Ferenc
 

Szalkai Gábor
 

Zsadányi Mária
 

Sitkei József
 

Taba Zsolt
 

Szentirmay Zoltán
 

Fodor Zoltán

dr. Simon Attila István

 

A gödöllői programot dr. Tőzsér János rektor nyitotta meg.
A mezőgazdaság munkavédelmi helyzetéről és munkavédelmi feladatairól Nesztinger Péter, az NGM munkavédelmi főosztályvezetője, a mezőgazdaságban dolgozó közfoglalkoztatottak munkavédelmi helyzetéről Butora Károly, a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási Statisztikai, Elemzési és Monitoring Főosztályának főosztályvezető-helyettese tartott előadást. A klímaváltozás hatásaiból a munkahelyi biztonság és egészségvédelem területén eredő kihívásokat Nédó Ferenc, az NGM Munkavédelmi Főosztályának munkafelügyeleti referense foglalta össze. A növényvédő-szerek biztonságos kezelésével és felhasználásával összefüggő ismereteit Szalkai Gábor, a Növényvédelmi Szövetség ügyvezetője osztotta meg a résztvevőkkel.
A szűk, zárt terekben végzett munkák biztonságáról Zsadányi Mária, az NGM Munkavédelmi Főosztály munkafelügyeleti referense, a mezőgazdasági gépek kockázatelemzéséről és gyakorlati veszélyeiről Sitkei József, az Agrovéd Biztonságtechnikai Műszaki Fejlesztő és Minősítő Kft. ügyvezetője, a fakitermelés munkavédelmi helyzetéről Taba Zsolt, az Andreas Stihl Kft. műszaki képviselője tartott előadást.
Szentirmay Zoltán, az FM Agrárközgazdasági főosztályvezető a mezőgazdasági munka értékéről, kihívásairól és védelméről szólt. Fodor Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara mezőgazdasági igazgatója az érdekképviselet biztonságos munkavégzés iránti elkötelezettségéről, támogatásáról biztosította a tárca törekvését.

Javaslatokat, ötleteket, a helyes gyakorlatról szóló beszámolókat a munkavedelmi-foo@ngm.gov.hu e-mail címre várnak.

Néhány kép a konferenciáról:Fotók: Balázs Gusztáv felvételei
 

2017-06-21,
Kapcsolódó hírek
2017.06.16. - Az NGM Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatása
- a nyári diákmunka munkavédelmi kérdéseiről.

A tájékoztató dokumentum letöltése.
 
2017-06-16,
Kapcsolódó hírek
2017.06.13. - Az NGM Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatása a munkabalesetek alakulásáról
- 2017. I. negyedév.

Munkabaleseti statisztika 2017. I. negyedév. - A tájékoztató a 2017. május 8.-ig beérkezett és nyilvántartásba vett munkabaleseti jegyzőkönyvek összesített feldolgozott adatait tartalmazza.

Korábbi adatok a Statisztika menüpontban.
 
2017-06-13,
Kapcsolódó hírek
2017.06.07. - Az NGM Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatása
- Mezőgazdasági kampányindító konferencia, 2017. június 13. Gödöllő

Tisztelt Munkáltatók! Tisztelt Hölgyem/Uram!

A munkabaleseti adatokat figyelembe véve 2016 évben a „Mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat” nemzetgazdasági ág volt a legveszélyesebb, itt történt a legtöbb halálos munkabaleset.

A Nemzetgazdasági Minisztérium, a Munkavédelmi Főosztálya szervezésében, 2017-ben „Fókuszban a mezőgazdaság – első a munkavégzés biztonsága” címmel kétéves országos munkavédelmi kampányt hirdet, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a munkavédelmi szempontból veszélyes mezőgazdaságra és növelje az ágazatban tevékenykedő munkáltatók, munkavállalók, szakemberek (agrár, munkavédelmi, foglalkozás-egészségügyi, HR) és a lakosság ismereteit.

A kampány keretében 2017. június 13-án, 10-15 óráig kampányindító szakmai konferenciát tartunk a gödöllői Szent István Egyetem Rektori Dísztermében. A konferenciát Dr. Tőzsér János rektor úr nyitja meg, ezt követően gyakorlati szakemberek előadásai hangoznak el az ágazatban jelentkező, meglévő és új kihívást jelentő főbb veszélyforrásokról és az ellenük történő védekezés módszereiről. Ismertetésre kerül az ágazat munkavédelmi helyzete, a kampány célja és programja. A szakterület állami vezetőinek előadásai zárják a konferenciát.

A részvétel díjmentes, de előzetes regisztrációhoz kötött! Férőhelyek korlátozott számban még rendelkezésre állnak.

Amennyiben részt kíván venni a konferencián, június 12-ig regisztrálni szíveskedjen az mg_kampany_konferencia@ngm.gov.hu e-mail címen.

Tisztelettel:
a Szervezők

A konferencia programja itt érhető el.
 

2017-06-07,
Kapcsolódó hírek
2017.05.29. - Az NGM Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának jelentése
- a munkaügyi hatóság 2017. I. negyedévi ellenőrzési tapasztalatairól.

A Jelentés letöltése.
 
2017-05-29,
Kapcsolódó hírek
2017.05.29. - Az NGM Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának tájékoztatása
- tudnivalók a nyári diákmunkáról (2017).

Tudnivalók a nyári diákmunkáról - a dokumentum letöltése.
 
2017-05-29,
Kapcsolódó hírek
Bemutatkozás


 
KEDVEZMÉNYEZETT NEVE:
Nemzetgazdasági Minisztérium
PROJEKT CÍME: „Jogszerű foglalkoztatás fejlesztése”
SZERZŐDÖTT TÁMOGATÁS ÖSSZEGE: 3 800 000 000 Ft, azaz hárommilliárd-nyolcszázmillió forint.
TÁMOGATÁS MÉRTÉKE: 100%
PROJEKT TARTALMA: >> Részletek
PROJEKT KEZDŐ ÉS BEFEJEZŐ DÁTUMA: 2018.01.01. – 2020.12.31.
PROJEKT AZONOSÍTÓ SZÁMA: GINOP-5.3.7-VEKOP-17-2017-00001


A Kormány az állami foglalkoztatási szerv, a munkavédelmi és munkaügyi hatóság kijelöléséről, valamint e szervek hatósági és más feladatainak ellátásáról szóló 320/2014. (XII. 13.) Korm. rendeletben a munkavédelemmel és a munkaügyi hatósági tevékenységgel kapcsolatos közigazgatási feladatok ellátására munkavédelmi és munkaügyi hatóságként a foglalkoztatáspolitikáért felelős minisztert, továbbá a fővárosi és megyei kormányhivatal járási hivatalát jelölte ki. (320/2014. (XII. 13.) Korm. rend. 2. § (1)) A járási hivatal munkavédelmi, valamint munkaügyi hatósági hatáskörét a kormányhivatal illetékességi területére kiterjedő illetékességgel a fővárosi és megyei kormányhivatal megyeszékhely szerinti járási (fővárosi kerületi) hivatala, Budapest Főváros területén a Budapest Főváros Kormányhivatalának III. Kerületi Hivatala, Pest megye területén a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala gyakorolja. ((320/2014. (XII. 13.) Korm. rend. 2. § (2))

 A "Hatósági nyilvántartás" a közbeszerzésekhez és támogatásokhoz honlapunkon kívül közvetlenül is elérhető az alábbi címen: http://nyilvantartas.ommf.gov.hu

Kapcsolódó szervezetek

Pénzügyminisztérium
Munkavédelmi Főosztály
Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztály
Postacím: 1369 Budapest, Pf.: 481.