Pénzügyminisztérium – Munkavédelem – Foglalkoztatás-felügyelet Honlapja

Keresés:

HÍREK

Archívum

Hír / oldal:  
  [1] [2] [3] [4] [5] [6]  »»


2017.07.03. - Az NGM Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának tájékoztatása
- a rendkívüli időjárás (hőség) esetén előírt pihenőidő szabályairól.

A munkahelyeken kialakuló kedvezőtlen klímakörnyezettel (nyári hőséghullámok) kapcsolatban a munkáltatókat a munkavédelmi kötelezettségeken (lásd az NGM Munkavédelmi Főosztályának 2017. június 21-ei felhívását a hőséghullámok veszélyeivel kapcsolatban) túlmenően egyéb munkaszervezési feladatok is terhelik. A munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről szóló 3/2002. (II.8.) SzCsM-EüM rendelet (a továbbiakban: Rendelet) kedvezőtlen klímakörnyezet esetén a munkavégzés megszakításával „pihenőidő” biztosítására kötelezi a munkáltatót, amely célját tekintve teljesen független a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.) által szabályozott „munkaközi szünet-től, illetve pihenőidőktől.
...

A teljes dokumentum letöltése.
 

2017-07-03,
Kapcsolódó hírek
2017.06.30. - Az NGM Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatása
- vizsgálati szempontok „A megváltozott munkaképességű munkavállalók munkakörülményeinek munkavédelmi célvizsgálatához".

A 2017. július 3. és 2017. december 31. közötti időszakban lefolytatandó „A megváltozott munkaképességű munkavállalók munkakörülményeinek munkavédelmi célvizsgálata” vizsgálati szempontjai.
 

2017-06-30,
Kapcsolódó hírek
2017.06.21. - Az NGM Munkavédelmi Főosztályának felhívása
- a hőséghullámok veszélyeivel kapcsolatban.

A meteorológiai  előrejelzések alapján, a várható magas napi középhőmérsékletre és hőségriasztásokra tekintettel az NGM Munkavédelmi Főosztálya felhívja valamennyi munkáltató figyelmét a munkavállalók egészségének és biztonságának védelme érdekében szükséges megelőző intézkedések megtételére. Az ilyen időszakok különösen megviselik a szervezetet, ezért kiemelten fontos, hogy a munkavállalók alkalmazkodni tudjanak a meleg, forró napokhoz. A munkavállalók igénye szerinti mennyiségben hűtött védőitalt kell biztosítani. A munkavégzés során rendszeresen kerüljön pihenőidő beiktatásra, valamint a kritikus 11-15 óra közti időszakban lehetőség szerint hűvösebb, árnyékos munkahelyen folyjon a munka.

A felhívás letöltése.
 
2017-06-21,
Kapcsolódó hírek
2017.06.21. - Az NGM Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatása
- „Fókuszban a mezőgazdaság - első a munkavégzés biztonsága” kampány nyitókonferenciájáról (2017.06.13.)

A munkavédelem legyen mindannyiunk mindennapi ügye – mondta dr. Simon Attila István a „Fókuszban a mezőgazdaság – első a munkavégzés biztonsága” kampány nyitókonferenciáján június 13-án, Gödöllőn. A munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkár leszögezte: az emberi élet védelme közös felelősségünk, a biztonságos munkavégzést az ágazat minden szereplőjének szem előtt kell tartania. A bírságolástól nem várhatunk kézzelfogható eredményt, szemléletváltásra van szükség, ezt célozza a gödöllői kampánynyitó is. – tette hozzá. A most induló kampányban tájékoztató kiadványokkal és konferenciákkal hívják fel az ágazatban tevékenykedő munkaadók figyelmét a biztonságos munkavégzésre. Az NGM, a Szent István Egyetem és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara együttműködésével zajló program célja a mezőgazdasági munkahelyi balesetek számának csökkentése az ágazati szereplők tudatának formálásával.

Az előadók képeire kattintva a konferencia szakmai előadásai letölthetők:

dr. Tőzsér János
 

Nesztinger Péter
 

Butora Károly
 

Nédó Ferenc
 

Szalkai Gábor
 

Zsadányi Mária
 

Sitkei József
 

Taba Zsolt
 

Szentirmay Zoltán
 

Fodor Zoltán

dr. Simon Attila István

 

A gödöllői programot dr. Tőzsér János rektor nyitotta meg.
A mezőgazdaság munkavédelmi helyzetéről és munkavédelmi feladatairól Nesztinger Péter, az NGM munkavédelmi főosztályvezetője, a mezőgazdaságban dolgozó közfoglalkoztatottak munkavédelmi helyzetéről Butora Károly, a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási Statisztikai, Elemzési és Monitoring Főosztályának főosztályvezető-helyettese tartott előadást. A klímaváltozás hatásaiból a munkahelyi biztonság és egészségvédelem területén eredő kihívásokat Nédó Ferenc, az NGM Munkavédelmi Főosztályának munkafelügyeleti referense foglalta össze. A növényvédő-szerek biztonságos kezelésével és felhasználásával összefüggő ismereteit Szalkai Gábor, a Növényvédelmi Szövetség ügyvezetője osztotta meg a résztvevőkkel.
A szűk, zárt terekben végzett munkák biztonságáról Zsadányi Mária, az NGM Munkavédelmi Főosztály munkafelügyeleti referense, a mezőgazdasági gépek kockázatelemzéséről és gyakorlati veszélyeiről Sitkei József, az Agrovéd Biztonságtechnikai Műszaki Fejlesztő és Minősítő Kft. ügyvezetője, a fakitermelés munkavédelmi helyzetéről Taba Zsolt, az Andreas Stihl Kft. műszaki képviselője tartott előadást.
Szentirmay Zoltán, az FM Agrárközgazdasági főosztályvezető a mezőgazdasági munka értékéről, kihívásairól és védelméről szólt. Fodor Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara mezőgazdasági igazgatója az érdekképviselet biztonságos munkavégzés iránti elkötelezettségéről, támogatásáról biztosította a tárca törekvését.

Javaslatokat, ötleteket, a helyes gyakorlatról szóló beszámolókat a munkavedelmi-foo@ngm.gov.hu e-mail címre várnak.

Néhány kép a konferenciáról:Fotók: Balázs Gusztáv felvételei
 

2017-06-21,
Kapcsolódó hírek
2017.06.16. - Az NGM Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatása
- a nyári diákmunka munkavédelmi kérdéseiről.

A tájékoztató dokumentum letöltése.
 
2017-06-16,
Kapcsolódó hírek
2017.06.13. - Az NGM Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatása a munkabalesetek alakulásáról
- 2017. I. negyedév.

Munkabaleseti statisztika 2017. I. negyedév. - A tájékoztató a 2017. május 8.-ig beérkezett és nyilvántartásba vett munkabaleseti jegyzőkönyvek összesített feldolgozott adatait tartalmazza.

Korábbi adatok a Statisztika menüpontban.
 
2017-06-13,
Kapcsolódó hírek
2017.06.07. - Az NGM Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatása
- Mezőgazdasági kampányindító konferencia, 2017. június 13. Gödöllő

Tisztelt Munkáltatók! Tisztelt Hölgyem/Uram!

A munkabaleseti adatokat figyelembe véve 2016 évben a „Mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat” nemzetgazdasági ág volt a legveszélyesebb, itt történt a legtöbb halálos munkabaleset.

A Nemzetgazdasági Minisztérium, a Munkavédelmi Főosztálya szervezésében, 2017-ben „Fókuszban a mezőgazdaság – első a munkavégzés biztonsága” címmel kétéves országos munkavédelmi kampányt hirdet, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a munkavédelmi szempontból veszélyes mezőgazdaságra és növelje az ágazatban tevékenykedő munkáltatók, munkavállalók, szakemberek (agrár, munkavédelmi, foglalkozás-egészségügyi, HR) és a lakosság ismereteit.

A kampány keretében 2017. június 13-án, 10-15 óráig kampányindító szakmai konferenciát tartunk a gödöllői Szent István Egyetem Rektori Dísztermében. A konferenciát Dr. Tőzsér János rektor úr nyitja meg, ezt követően gyakorlati szakemberek előadásai hangoznak el az ágazatban jelentkező, meglévő és új kihívást jelentő főbb veszélyforrásokról és az ellenük történő védekezés módszereiről. Ismertetésre kerül az ágazat munkavédelmi helyzete, a kampány célja és programja. A szakterület állami vezetőinek előadásai zárják a konferenciát.

A részvétel díjmentes, de előzetes regisztrációhoz kötött! Férőhelyek korlátozott számban még rendelkezésre állnak.

Amennyiben részt kíván venni a konferencián, június 12-ig regisztrálni szíveskedjen az mg_kampany_konferencia@ngm.gov.hu e-mail címen.

Tisztelettel:
a Szervezők

A konferencia programja itt érhető el.
 

2017-06-07,
Kapcsolódó hírek
2017.05.29. - Az NGM Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának jelentése
- a munkaügyi hatóság 2017. I. negyedévi ellenőrzési tapasztalatairól.

A Jelentés letöltése.
 
2017-05-29,
Kapcsolódó hírek
2017.05.29. - Az NGM Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának tájékoztatása
- tudnivalók a nyári diákmunkáról (2017).

Tudnivalók a nyári diákmunkáról - a dokumentum letöltése.
 
2017-05-29,
Kapcsolódó hírek
2017.05.25. - Az NGM Munkavédelmi Főosztályának jelentése
- a munkavédelmi hatóság 2017. I. negyedévi ellenőrzési tapasztalatairól.

A Jelentés letöltése.
 
2017-05-25,
Kapcsolódó hírek
2017.05.24. - Az NGM Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának összefoglaló jelentése
- a - jogviszony megszűnésével összefüggő - a munkavállalót megillető igazolások kiállítására és kiadására, valamint a munkaviszony megszűnéséhez, megszüntetéséhez kapcsolódó elszámolás megtörténtére vonatkozó jogszabályok érvényesülésének célvizsgálatáról (2017. március 20. - április 7.)

Az Összefoglaló jelentés letöltése.
 

2017-05-24,
Kapcsolódó hírek
2017.05.18. – Az NGM Munkavédelmi Főosztályának 2017. májusban aktualizált tájékoztatója
- az építőgép-kezelő jogosítványok 2015.12.31. utáni érvényességéről.

Az építőgép-kezelői jogosítványok 2015.12.31. utáni érvényességével kapcsolatban korábban megjelent tájékoztató ismételt aktualizálása vált indokolttá jogszabályváltozások miatt.

Az építőgép-kezelő jogosultságokkal összefüggő korábbi tájékoztatók is megtalálhatók az Emelőgép/építőgép-kezelők menüpontban.

A tájékoztató letöltése.
 

2017-05-18,
Kapcsolódó hírek
2017.05.12. - Az NGM Munkavédelmi Főosztályának közleménye
- országszerte megemlékezéseket tartottak a munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak emléknapján.

A munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak emléknapja alkalmából a munkavédelmi szakma képviselői (különböző szervezetek, alapítványok és a munkavédelmi hatóságok) országszerte megemlékezéseket szerveztek. A rendezvényeken a biztonságos, egészséges és a munkavállalók méltóságát tiszteletben tartó munkahelyek fontosságára hívják fel a figyelmet.
A munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak emléknapját először 1984. április 28-án a Kanadai Közalkalmazottak Szakszervezete tartotta meg, majd világszerte elterjedt nemzetközi emléknappá vált. A munkavédelmi hatóságnál is több éves hagyománya van a megemlékezéseknek. A Nemzetgazdasági Minisztérium előterjesztése nyomán 2012. augusztus 13-án a Kormány április 28. napját a munkabalesetben elhunyt, valamint megrokkant munkavállalók emléknapjává nyilvánította Magyarországon. Ezzel is kifejezve elkötelezettségét és támogatását a munkavállalók életének és testi épségének védelméért, biztonságáért.
Az emléknap alkalmából Idén az Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU-OSHA) Nemzeti Fókuszpontja szervezésében az „Egészséges munkahelyet minden életkorban!” című, 2017. április 26. napján megtartott konferencia keretében a munkavédelmi szakma és a munkavédelmi hatóságok képviselői a közös gyertyagyújtással emlékeztek a munkabalesetek áldozataira.

Tájékoztató a munkavédelmi világnap 2017-os hazai rendezvényeiről

Mellékletek:

 

2017-05-12,
Kapcsolódó hírek
2017.04.27. - Az NGM Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatása
- az Európai Bizottság „Közös ügyünk a munkahelyi biztonság és egészségvédelem” című gyakorlati útmutatójáról.

Az Európai Bizottság „Közös ügyünk a munkahelyi biztonság és egészségvédelem” című, munkáltatók számára készült gyakorlati útmutatót tett közzé az EU munkavédelemre vonatkozó jogszabályainak és politikájának korszerűsítéséről szóló közleményének kiegészítéseként. Ennek célja, hogy támogassa a munkahelyi biztonság és egészségvédelem keretrendszerének hatékony és eredményes megvalósítását.

Az Európai Bizottság kiadványa áttekintést nyújt a főbb kötelezettségekről, eszközökről és erőforrásokról, melyek a munkavédelmi feladatok gyakorlati megvalósításában segíthetik a munkáltatókat.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy jelen útmutató használata nem feltétlenül biztosítja az egyes uniós tagállamokban érvényes jogszabályi követelményeknek való megfelelést, ezért mindig előnyt élveznek a nemzeti jogszabályok, szakmai irányelvek, módszertani útmutatók. Ezek meghaladhatják azokat a követelményeket, amelyeken ez az útmutató alapul – ilyen például a munkavédelmi szakember kötelező igénybevétele (szemben az útmutató 8. oldalán foglaltakkal), amit értelemszerűen nem válthat ki a kockázatértékelésre szolgáló online eszközök használata (pl. OiRA, útmutató 9. oldal). A munkavédelmi hatóság által korábban közzétett, hazai előírásokat figyelembe vevő kockázatértékelési segédlet, valamint pszichoszociális kockázatok értékeléséről szóló útmutató itt érhető el.

Az Európai Bizottság gyakorlati útmutatója innen letölthető.
 
2017-04-27,
Kapcsolódó hírek
2017.04.26. - Az NGM Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatása
- vizsgálati szempontok "Az építőipari kivitelezési tevékenységek célvizsgálatához".


A 2017. május 1. és 2017. június 30. közötti időszakban lefolytatandó „Az építőipari kivitelezési tevékenységek célvizsgálata” vizsgálati szempontjai - letöltés.
 
2017-04-26,
Kapcsolódó hírek
2017.04.20. - Az NGM Munkavédelmi Főosztályánal tájékoztatása
- a Munkavédelmi Bizottság 2017. március 22-i plenáris üléséről.

Tájékoztatás a Munkavédelmi Bizottság 2017. március 22-i plenáris üléséről.
 
2017-04-20,
Kapcsolódó hírek
2017.04.18. - Az NGM Munkavédelmi Főosztályának felhívása
- a méh- és darázscsípés veszélyeivel kapcsolatban.

A méh vagy darázscsípés legtöbbször nemcsak könnyen múló, hanem végzetes kimenetelű egészségkárosodást okozhat, ezért a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi Főosztálya fokozott elővigyázatosságot kér a szabadtéren tevékenységet folytató munkáltatóktól és a munkát végző dolgozóktól.

A felhívás letöltése.
 

2017-04-18,
Kapcsolódó hírek
2017.03.22. - Az NGM Munkavédelmi Főosztályának jelentése
- a munkavédelmi hatóság 2016. évi országos hatósági ellenőrzési tervének megvalósulásáról.

A jelentés letöltése.
 
2017-03-22,
Kapcsolódó hírek
2017.03.21. - Az NGM Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának jelentése
- a munkaügyi hatóság 2016. évi ellenőrzési tapasztalatairól.

A Jelentés letöltése.
 
2017-03-21,
Kapcsolódó hírek
2017.03.09. - Az NGM Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának jelentése
- a munkaügyi hatóság 2016. évi országos hatósági ellenőrzési tervének megvalósulásáról.

A jelentés letöltése.
 
2017-03-09,
Kapcsolódó hírek
Bemutatkozás


 
KEDVEZMÉNYEZETT NEVE:
Nemzetgazdasági Minisztérium
PROJEKT CÍME: „Jogszerű foglalkoztatás fejlesztése”
SZERZŐDÖTT TÁMOGATÁS ÖSSZEGE: 3 800 000 000 Ft, azaz hárommilliárd-nyolcszázmillió forint.
TÁMOGATÁS MÉRTÉKE: 100%
PROJEKT TARTALMA: >> Részletek
PROJEKT KEZDŐ ÉS BEFEJEZŐ DÁTUMA: 2018.01.01. – 2020.12.31.
PROJEKT AZONOSÍTÓ SZÁMA: GINOP-5.3.7-VEKOP-17-2017-00001


A Kormány az állami foglalkoztatási szerv, a munkavédelmi és munkaügyi hatóság kijelöléséről, valamint e szervek hatósági és más feladatainak ellátásáról szóló 320/2014. (XII. 13.) Korm. rendeletben a munkavédelemmel és a munkaügyi hatósági tevékenységgel kapcsolatos közigazgatási feladatok ellátására munkavédelmi és munkaügyi hatóságként a foglalkoztatáspolitikáért felelős minisztert, továbbá a fővárosi és megyei kormányhivatal járási hivatalát jelölte ki. (320/2014. (XII. 13.) Korm. rend. 2. § (1)) A járási hivatal munkavédelmi, valamint munkaügyi hatósági hatáskörét a kormányhivatal illetékességi területére kiterjedő illetékességgel a fővárosi és megyei kormányhivatal megyeszékhely szerinti járási (fővárosi kerületi) hivatala, Budapest Főváros területén a Budapest Főváros Kormányhivatalának III. Kerületi Hivatala, Pest megye területén a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala gyakorolja. ((320/2014. (XII. 13.) Korm. rend. 2. § (2))

 A "Hatósági nyilvántartás" a közbeszerzésekhez és támogatásokhoz honlapunkon kívül közvetlenül is elérhető az alábbi címen: http://nyilvantartas.ommf.gov.hu

Kapcsolódó szervezetek

Pénzügyminisztérium
Munkavédelmi Főosztály
Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztály
Postacím: 1369 Budapest, Pf.: 481.